söndag 11 april 2010

Identitetssökande

Idag är detta en viktig fråga för oss. Vi söker ständigt en bekräftelse, plats, status osv genom vår identitet. Vi kan anta olika identiteter på olika platser och i olika situationer. Jag har alltid varit fascinerad av detta, inte i första hand på ett personligt plan utan hur detta visar sig i samhällen och utformningen av dessa.

En av våra absolut starkaste drifter är att få tillhöra. Vi har starka belöningssystem i våra hjärnor för detta, att visa att vi finns till och att visa vår tillhörighet är viktigt för oss. Vi gjorde detta även för längesedan genom sånger, danser, kroppsmålningar osv, att visa samhörighet men även skillnad. Enligt många är detta den rätta bilden av människan, en altruistisk varelse som genom fredligt samarbete kunnat utvecklat sig själv. Detta blir en konflikt med den bilden vi kanske har av människan som aggressiv med en tunn yta av civilsation och kultur.

Konflikten finns ju även i modern tid. Jag tänker på ytterligheter som en stenhård jantelag för att hålla samman grupper och att undvika konflikter eller identitet som individuellt välbefinnande. Vilken människans sanna natur är lämnar jag varmt över till filosoferna, men för att föra över resonemanget till pedagogik och historia/kultur så tror jag att kan vi få fram och visa på att konflikter och induvidualism inte varit det som kännetecknat människan utan sammarbete och gemenskap så gör vi rätt. Den svåra frågan blir nu hur vi ska göra detta interessant och få människor nyfikna på detta. Sammarbete låter ju dödstråkigt i motsats till konflikt. Eller?

4 kommentarer:

  1. Jag tycker att det finns konflikter överallt! :) Tycker också frågan om identitet och samhörighet är otroligt spännande. Speciellt i en värld där identiteten omformas efter samhället i så rask takt, att vi själva knappt hänger med. Tänker att den kulturella friställningen gör att vi hela tiden, på ett sett, lever i en konflikt då vi kan välja våra liv. Kanske förstås beror på vad man menar med konflikt!? Jag tycker också att det finns en konflikt i identitetssökande genom en uppdelning av "vi och dom" och den uppdelningen har troligt alltid funnits...

    /Sofie

    SvaraRadera
  2. väldigt intressant inlägg, håller med om att det kan bli svårt att få folk intresserade, tycker själv att konflikter är intressantare hehe

    SvaraRadera
  3. Väldigt bra tankar, Mattias. Jag tycker att du svarar på din sista fråga med den första delen av ditt inlägg. Det förgångna och dess arv, det vill säga kulturmiljö, är intressant för oss på grund av vår starka drift att tillhöra, som inte begränsar sig till de människor som finns idag utan även innefattar det förgångnas människor. Vi vill känna tillhörighet med de människorna eftersom de är våra förfäder och föregångare. Därför tror jag att vi alltid kommer att vara intresserade av det förgångna, både dess konflikter och samarbeten! :)

    SvaraRadera
  4. Håller med Tzovianr! Tror verkligen att människan söker en trygghet i det förflutna, dels för att vi inte vet något om vad som skall hända i framtiden. Vi vill ju också gärna veta in i minsta detalj veta vad som hänt i historien och tar sällan hänsyn till att vi faktiskt upplever historien nu och att vi själva tolkar den utifrån hur vi ser dagen samhälle.

    SvaraRadera