torsdag 10 mars 2016

Kulturarv, bevara eller använda?

Det jag funderar på är mer generellt hur kulturarv definieras, hur man ser på kulturarv ur en mer vardaglig syn? Tycker folket att det låter som något gammalt och tråkigt?

Vem definierar kulturarv? Är det minnen, tryggheten, medvetenhet eller kunskap?
Vad skulle hända om vi inte bevarade kulturarven och att dessa skulle försvinna? Vad händer med vår historia då, med den kommande generationen? Kan detta skapa minnesförluster? Klarar vi ens oss utan kultarvet?
Också att vi tänker på hur vi, denna generationen, vill kunna bevara kulturarven till framtida generationer och sedan lämna över till dem, de kanske inte alls väljer att bevara ett kulturarv.

Kulturarv kommer att försvinna med tiden, inget vi kan göra åt. Det kan bero på väder, människans påverkan eller att vi förnekar kulturarvet och vill glömma. Men för att kunna bevara kanske man kan tänka på att använda istället? Använda de materiella och immateriella kulturarvet för att kunna visa historian bättre.


Vad tycker ni? Bevara eller använda kulturarven? Hur ska man gå tillväga för att använda mer?  

4 kommentarer:

  1. Jag vill nog säga att man ska använda kulturarven så mycket det går. Är det ingen som vill använda dem så kan man fråga sig varför, och utifrån det ta ett vidare beslut. Nu tänker jag kanske främst på gamla byggnader så som industrier eller stationshus vid nedlagda järnvägar. Utmärkta bostäder kanske?
    Men det immateriella kulturarvet kan vara lite knivigare, ska man "tvinga" kommande generationer att lära sig ett hantverk eller ett språk som ingen använder sig av längre bara för att?

    SvaraRadera
  2. Man kan aldrig veta vad den kommande generationen kommer att värdesätta eller välja att bevara. Det man kan göra är bara att ge den generationen möjligheten att ta del av det och föra det vidare, vad det nu må röra sig om.
    Något som kan kännas viktigt och otänkbart att göra sig av med för vår generation, kan generationer framåt vara på väg att helt dö ut. Eller tvärtom? Man kan som Tove skriver inte tvinga på ett kulturarv. Men kan kan ändå ge möjligheten.

    SvaraRadera
  3. Tänker faktiskt på samma sätt som ni. Men hur ska vi göra då för att ändå fortsätta föra vidare de immateriella kulturarvet utan att tvinga folk? Kan det glömmas bort om ingen är intresserad av att lära sig eller veta om det immateriella kulturarvet?

    SvaraRadera
  4. Om de kommande generationerna inte skulle vara intresserad av att exempelvis lära sig ett språk, så finns det tyvärr nog inte mycket att göra åt det. Man kan inte tvinga människor att lära sig ett språk bara för att det ska kunna ärvas vidare. Det är självklart tråkigt ifall man kommer till den punkten, men finns inte intresset så blir det svårt. I slutändan kommer det handla om vad generationen vill ärva och föra vidare. Men precis som Tove och Helenah skriver, alla borde få möjligheten att ta del av kulturarvet.

    SvaraRadera